The Preston House: A Light-Filled Family Home
Universal Magazines
By

An abundance of light, places to entertain and an effortless indoor-outdoor transition … what more could you ask?

Designed by: Lot 1 Design
Location: Five Doc NSW
Year Completed: 2017
Photography: Katherine Lu


 

Awash with sunlight and offering expertly integrated interior and exterior living spaces, Preston House isn’t just tailored to fit the young family of five’s current lifestyle needs. It’s been designed for maximum flexibility, ensuring the spaces will adapt as the children grow.

The homeowners are an active family who spend a lot of time outdoors. They also love to entertain and wanted a light-filled home, so these were essential considerations for Lot 1 design, Sydesign and Technique Build who worked together to create this beautiful new two-storey home in Sydney’s inner-west.

“Natural light was a big part of the clients’ brief as the home they previously lived in was very dark. Considering this and the site orientation, the architectural concept and design evolved to allow the structure to fold around the northern aspect of the site. This achieved ample natural sunlight and views from almost every room in the house as well as an inviting full-depth visual link through the central pool upon entry,” explains Shady Younes of Sydesign.

Given their fondness for entertaining, the functionality and connection of the cooking zones was an important factor. Says Tammy Miconi of Lot 1 design, “We configured and detailed three areas, namely the main kitchen, the walk-in pantry and the alfresco kitchen, in a way where they can be used individually or in combination, each serving their function when entertaining.”

Preston House is compelling proof that a home can be family-friendly without having to make any compromises on design. “The clients sought a raw, industrial and robust aesthetic for their home,” says Tammy. “The materials they favoured were a combination of concrete, recycled bricks, solid timber and black steel. Considering the importance of the interior and exterior connection, we made the choice of using the same materials inside and out, from the Scyon cladding wrapping into the home’s entry space to the recycled bricks employed in the kitchen.

“The black steel framing is a prominent external feature of the house,” she continues. “When detailing the interiors, we drew from this in order to carry through a cohesive connection with the exterior of the house — hence, we used the concept of ‘Frame’ as a platform when making interior design decisions. The family fully embraced this concept as it evolved throughout the house, even extending into the parents’ spacious master ensuite.”

Thanks to the expertise of Sydesign, Lot 1 design and Technique Build, Preston House is the open, light and airy home the family desired — a home with a wonderful sense of connection that is integral to maintaining a relaxed family lifestyle. Says Tammy, “The tactility and relationship within the spaces allows all family members to seamlessly transition throughout and maintain a connection with one another whether they are entertaining together, spending time alone or attending to everyday rituals.”

For more information
Lot 1 Design



Tags:      
Publish at: , last modify at: 11/09/2019

If you enjoyed this, sign up to our mailing list

Privacy policy