The Deco Warehouse

The Deco Warehouse
Universal Magazines
By

Strike a pose in this light-filled space that gives a nod to Art

There may not be any Campbell’s soup cans hanging from the walls, but we’re certain Warhol would still approve of this monochromatic pied-à-terre, designed by Infinite Studio.

 
Looking to add a unique city property to their family’s portfolio, the Singapore-based clients enlisted the Infinite team to create a sophisticated warehouse space that was flexible in its functionality. Intended for use when the family is in town, and rented out for short stays when vacant, the warehouse is dripping with historical significance.

 
Originally built to serve as a tobacco factory in 1889, the property has had many reincarnations, first as an outpatient and dispensary building for St Margaret’s Hospital in the early 20th century before receiving a modern Interwar Functionalist building addition in 1938. It is within this 1938 addition that the warehouse apartment has taken shape beneath original and expansive windows and Art Deco elements, including curved walls.

 
“We have respectfully retained the beautiful feel of the Art Deco period and the impact of living in a warehouse,” says Michelle Macarounas, principal and lead designer at Infinite Design Studio. “It feels very much like a glamorous 1930s/1940s film set, which is really special.” A luxurious material palette amplifies this sense of glamour, and the expansive windows are a real treat.

 

The unconventional home is filled with two bedrooms, two bathrooms, master walk-in robe, lounge and dining rooms, kitchen, butler’s kitchen and laundry.“Large open spaces can be high impact but difficult to live in. We needed to add depth, warmth and drama to fill the space and give it some soul,” says Michelle. “We wanted to celebrate the industrial edge and Art Deco history of the property, yet create a sophisticated inner-city pied-à-terre.”

 
To achieve this look, Michelle combined the sumptuous and eclectic elegance of European design with the relaxed and casual ease of Australian style. The two influences merge into a monochromatic palette with crisp white walls, hexagonal concrete floor tiles, and designer furniture and lighting that add strength and intensity to the interior. Sheer white curtains soften the scheme and surfaces, while the fine black lines of the ceiling pendant and wall sconces complement the black window frames and accentuate the architectural nature of the warehouse.

 
“The monochromatic colour scheme and rich material palette reflect the building’s Art Deco origins, and the striking collection of large-scale black and white photographs adds graphic impact,” continues Michelle, who says the dramatic finishes inject a sense of seduction into the home.

 
The warehouse boasts large open spaces filled with natural light, so the decision to install industrial metal blinds seemed an obvious one as they can relieve the harsh afternoon sun. Additionally, commercial-grade flooring and finishes were installed as the property would be used for rental purposes.

 
Highly expressive and undeniably chic, this residence revels in history and packs a punch with its dramatic fit-out and edgy Art Deco vibe. We want in!



Tags:            
Publish at: , last modify at: 28/09/2018

If you enjoyed this, sign up to our mailing list

Privacy policy