Queensland home: A little ray of sunshine

Queensland home: A little ray of sunshine
Universal Magazines
By Annabelle Cloros

A -inspired residence encapsulates its environment to a T

Architecture in the Sunshine State has come a long way — forget Asian-inspired interiors and cardboard cut-out designs, New Queenslanders are modern and sophisticated, drawing on sleek lines and the pristine environment to create a distinct style that’s unmistakably theirs. Jamison Architects was called upon to revamp a duplex from the ’80s that was practically pinned to the side of a hill, transforming the dated property into one that commands street presence.

Structurally, the home needed a rethink, considering an open carport was used as the entry to the property.

Inspired by ’60s style, décor and art, the clients had a keen interest in the design of the home, in turn inspiring Mark to create a space that ticked all the boxes
Among other speedbumps, the residence failed to take advantage of the water views, which is a big no-no when such scenery is on offer. So what’s the solution? “The brief was to open up the existing living spaces to the incredible views that had been restricted by the raked ceiling and add a new upper level,” says architect Mark Jamison. With the new level set to include a master suite, lounge and covered deck area, the renovation also incorporated the creation of a new entrance with enclosed garage as well as plans to revamp the existing two bedrooms, bathroom and laundry on the lower floor to suit the new-look aesthetic.

Once the garage was built, vertical, spotted gum timber cladding was wrapped around the walls, concealing the doors and helping the structure melt into the landscape.

A new powder room was installed on the entry level along with a staircase to access the newly created upper level. On the living level, the ceiling height was raised half a storey, enabling natural light to flood the space.

Inspired by ’60s style, décor and art, the clients had a keen interest in the design of the home, in turn inspiring Mark to create a space that ticked all the boxes.

“The client was very involved in the project’s design, especially in the selection of materials, fittings, furniture and furnishings,” he says. The timber present on the exterior of the home is continued inside, and is a marking feature of the property.

With timber and glass staircases connecting all the levels together, the interior of the home is sublime. Slightly raised from the lounge space, the master suite on the newly constructed upper level features a connected outdoor area that shows off the water views and has the ability to be completely open or closed off thanks to a flexible sliding door system. There’s ample storage space in this generous room, with floor-to-ceiling timber wardrobes that double as a design feature. A moody ensuite explores a palette of charcoal grey, with a stone feature wall adding cream into the mix. “You feel like you are in the penthouse of a luxury, high-rise apartment,” says Mark. The living area downstairs has hugely benefited from a raised ceiling height, giving the room a grand personality. A modular Chesterfield white sofa and a shaggy rug offer a hint of retro chic that’s modernised by the Scandinavian-style dining area positioned to enjoy the area’s views.

Not without its challenges, the transformation of this home is simply incredible. Now a functional and welcoming space, the environment is fully embraced and greatly contributes to the wanderlust-like atmosphere the project evokes.

For more information,
jamisonarchitects.com.au

 

Written by
Photography by Remco Photography

Originally from Home Design magazine, Volume 19 Issue 1



Tags:               
Publish at: , last modify at: 14/03/2016

If you enjoyed this, sign up to our mailing list

Privacy policy