Balnarring House | Rylock Windows & Doors



Gallery

This family home effortlessly embodies the environment and lifestyle of the Mornington peninsula.

Situated in the coastal town of Balnarring, Victoria this residence by Atlas Architects features Rylock’s high-performance window and door systems, custom made with Low-E Double Glazing (Argon Gas Fill) in Colorbond™ Monument powder coat finish with black hardware.

Balnarring House

The clients (Ken & Joan Frey) sought an environmentally and socially sustainable, low-maintenance home that was conducive to their family’s structure and lifestyle. After years of living in the city, they longed to return to their coastal roots to build on a vacant allotment they’d held for 44 years.

Ken had been familiar with the typography of the land since he was a young child, frequently visiting his grandparent’s holiday house right on the beach. This was particularly advantageous as Ken intimately understood the site’s conditions and constraints when it came to designing the home. This knowledge, coupled with a desire to reduce their carbon footprint, led Atlas Architects to employ various strategies and design principles to ensure the client’s vision was realised:

Solar control: external north facing eaves were designed to prevent the summer sun from penetrating deep into the home while welcoming the winter sun for comfort.

Natural ventilation: Rylock’s double glazed, high performance windows and doors were carefully placed to maximise cross flow ventilation. To the living and dining space, clerestory electric operator awning windows expel hot air easily, whilst the 4 panel 4 metre Commercial Series stacker door opens wide, welcoming cool breezes.

Optimising thermal mass: reverse brick construction was used for the majority of the external walls. The internal brickwork together with the insulated concrete floor absorb solar heat during the day in winter and slowly release the warmth at night. In summer, with the sun kept out, the masonry walls and concrete floor keep the internal temperature cool.

Zoning of the living spaces: the southern and northern wing of the home is separated by a sliding door which delivers four zoned areas for heating and cooling to ensure that only the rooms being used require air conditioning.

Solar power and rainwater tanks were also integrated to support the home in achieving a 7.2 star energy rating.

Zoning of the living spaces

Blending in with its bushy site, the home’s corrugated steel and timber cladding reference the Australian coastal vernacular and convey a sense of familiarity, where the large Commercial Series sliding doors and clerestory windows invite the outside in.

a sense of familiarity

Lysaght Custom Orb was applied to external walls that face harsh weather conditions, predominately to the south and west. As the sun moves through the day, patterned light and shadows animate surfaces, dappled as if by the ocean or a leafy canopy. Spotted gum timber cladding was selected to soften the façade and provide a warmth that contrasts the tough corrugated steel. The timber cladding is applied to external walls that are weather protected by deep eaves above.

Commercial Series Sliding Doors

The social function of the house was also of importance, including its relationship to its surrounding landscape and outdoor spaces. Generous front and rear gardens provide room for diverse activities with a Commercial Series sliding servery window delivering ease of access for outdoor entertaining.

A central courtyard

A central courtyard shelters from the cold south-westerly winds and separates the volume into different wings to make heating and cooling more efficient and connect all parts of the house to nature. The master bedroom features Rylock’s double hung windows offer cool sea breezes through the bottom of the sash with hot air expelled from the top.

Balnarring house is visually beauty

Balnarring house is visually beauty, effortlessly integrating modern, energy efficient building materials with considered design principles to deliver thermal comfort for a lifestyle and familiarity that the client has long known and loved.

Designer: Atlas Architects
Builder:
 RJ Gibson
Photographer: 
Tess Kelly

BY EMMA TRUONG

For more information

Rylock Windows & Doors

MORE FROM Rylock Windows & Doors:
2 Shares
You May Also Like

Step Back in Time

This stately home by Monument Constructions Australia was designed to meet the exacting requirements of the owner who…