A Contemporary Barn Situated upon Elgin Valley

A Contemporary Barn Situated upon Elgin Valley
Universal Magazines
By

Modern farmhouse

Details

HOUSE Modern farmhouse

LOCATION Elgin Valley,

This take on a traditional barn structure among the apple orchards of the Elgin Valley makes for a simple, inspiring weekend getaway for a Cape Town family

The Elgin Valley is the apple-growing capital of South Africa. The valley is filled with orchards as well as cool-climate vineyards, and is surrounded by mountains and nature reserves, including the protected Kogelberg Biosphere. It’s also less than an hour’s drive from Cape Town, which makes it the perfect weekend escape from the city. That’s why hotelier and entrepreneur Jody Aufrichtig chose it for his delightfully eccentric lodge, the Old MacDaddy, where the rooms are luxuriously and creatively converted vintage Airstream trailers.

In fact, it seemed so perfect that there came a point at which Jody and his family — his wife Deirdre and children Mina Mai, Jai, Sophie and Luca — thought they should have a holiday home of their own at Elgin Valley, a private spot where they could leave their clothes.

Architect Greg Scott and his team had worked with Jody on various projects over the years (Greg had designed the main barn-like venue at the Old MacDaddy, where there’s a restaurant and a swimming pool and space for weddings and events etc), so the Aufrichtigs began discussing their idea for a weekend bolthole with him.

They’d earmarked a beautiful spot near the farm dam, backing onto an orchard, with views over the water and the valley beyond. “I wanted to be near water because the birdlife is incredible,” says Jody. “Early in the morning I watch the ducks landing on the dam. It’s just lovely.” He and the kids love swimming and canoeing across the dam too, so the idea of having a house “right on top of the water” appealed enormously to the family. The site they chose faces west, so in the evenings there are beautiful sunsets over the water as the sun dips behind the distant mountains.

Greg had already begun exploring a contemporary barn aesthetic at the main lodge building and was keen to reinterpret and extend the idea for a holiday house. “It’s a very pure architectural form, and if you can stay true to it and put some beautiful punctures and apertures in it, and open up the ends, it’s an amazing way of building, and obviously relates very well to its context,” he says. “A barn shape inevitably looks right at home in an orchard.”

Barns also make for simple, practical construction, especially in remote areas such as Elgin Valley where you’d want to disturb the landscape as little as possible. “The steel portal frame is made off-site and can be erected quickly,” says Greg. So essentially that’s what his team did; they popped up a steel frame, enclosed it and clad it in corrugated roof sheeting, cleverly layering in modern systems such as solar power to keep its creature comforts sustainable and its ecological footprint small.

The interior is almost entirely “skinned”, as Greg puts it, in spruce. The pale-timber walls and pitched ceilings follow the building’s exterior silhouette with simplified, clean lines so you can “read” the barn shape from inside too. The furnishings, lights and even the pots and pans were to be black. “We thought we’d have some fun when you step into the bathrooms,” says Greg. “They were predominantly stone and a series of white finishes.” The stone was harvested from the site and the rough, raw textured finish stands in contrast to the refinement of the living and bedroom areas.

Greg has been very restrained in the way he has positioned the windows. “We did very few openings on the sides, but they were considered and composed,” he explains. They’ve been positioned to frame views and create “a slightly irregular spread of light” throughout the interiors. They are set in deep wooden recesses so that a person can fit right inside them, like a window seat or a little pod off the living area where it feels as if you’re “inside and outside at the same time. You can imagine sitting there and having a little siesta or reading a book while the kids build puzzles or play with Lego,” says Greg.

While the views might be carefully edited along the length of the house, they’re “sucked in”, as Greg puts it, and “bounced around” the living room by a huge mirrored wall. “It makes the house feel a lot bigger than it is,” he says. He points out that it makes it possible to sit with your back to the garden inside but still see what’s behind you. “It really is an interesting game that you get to play with space.”

While the mirror teasingly blurs the distinction between inside and out, it also underlines the point that the house is ultimately outward-looking. In fact, as Jody says, it’s deliberately small not just to simplify and declutter, but also because the family’s weekend and holiday breaks in Elgin Valley are about being outdoors. Jody’s favourite spot is the outside entertainment area. “I spend most of my time there,” he says. “We’ve got a gas braai (barbecue) and a wood braai. I braai every night, I think. It’s actually not about the food for me, it’s about standing around the fire.”

Greg points out that, as the transitional zone between indoors and out, the outdoor entertainment area called for a creative response that would allow the functional, engineered language of the barn-shape “to blend and knit and mesh” with its setting. His response was a blackened timber pergola structure that extended the lines of the building, not only breaking up its mass visually, but also acting as a screen against the sun and wind. Inspiration came when they realised that to prevent the long runs of timber from warping and twisting, they’d have to pack the gaps with stabilising wooden blocks. “Instead of having the timber spacers all in the same place, we randomly scattered them,” Greg explains. “The idea is to create filtered, mottled light so that it feels like you’re under a canopy of trees.” At the same time, it is “where the strong industrial engineered architectural forms dissolve and disaggregate into something that’s a little bit more organic and natural”.

Greg and his team were largely responsible for the interior design of the home too. They designed a number of the furnishings and finishings and had them custom-made, including the steel-fronted kitchen and the wooden couches and bed units, and the free-standing bathroom units and mirrors. But they also helped source furniture to complement the timber-skinned envelope with a “fairly slick minimal stripped-down” palette “balancing timber and black and dark finishes”.

The custom-made furnishings were all manufactured by the contractor who did the spruce interiors, so there is “coherence and consistency. It’s a pet hate for me when you’ve got timber that doesn’t match,” admits Greg. Likewise, the black furnishings bring coherence and continuity to the rooms. “I think black offers massive opportunities from a design point of view,” he says. “It’s a wonderful way to sew together spaces, objects and elements.” He likes the way black gives each piece of furniture an identity without being “busy”, which is an asset in a small space.

But that’s not to say the black is dull or uniform. In fact, Greg’s found some poetic ways to humanise the somewhat industrial materials. The kitchen counter, for example, is a specially blackened brass, treated with heat to darken its surface. “It weathers and oxidises over time, so it develops a patina almost as a character with a story of its own, but underpins that industrial aesthetic that we were working with,” he says. He compares its charm to that of a shipwreck. “They might be hard, engineered steel machines, but there’s a softening and almost an impermanence in something that changes like that and weathers.”

While the palette might be carefully controlled, there is an energy and dynamism introduced by the asymmetrical arrangement of the interior furnishings. “I abhor symmetry,” states Greg, “so you’ll see nothing is in the middle of anything, nothing is mirrored, nothing is repeated.” At the same time, the predominantly strong, angular, masculine forms are offset by the occasional circular element such as a table. “It really tempers the space,” he says.

This kind of simplicity suits Jody perfectly; he vehemently believes that part of the clarity and sense of peace, perspective and creative freedom his visits to Elgin Valley offer him has to do with the eschewal of clutter. “I don’t want things,” he reveals. “I don’t have technology around the place. It’s simple, there’s no clutter, and actually I’m much happier. People seem to walk into the place and smile for some reason, and that’s the foundation for me.”

PROJECT TEAM

Architect Scott + Partners, scott.partners

FURNITURE

Coffee table, steel circular tripod table and cage lamp Weylandts, weylandts.com.au

Chairs Block & Chisel, blockandchisel.co.za

Cork ‘Low stools’ & ‘Lab vase’ Wiid Design, wiiddesign.co.za

Dining chairs and nesting tables James Mudge, jamesmudge.com

Dining and kitchen pendant lights Foscarini/Diesel Home (available from Crema Design), cremadesign.co.za

Strip pendant light and bedside lamp Spazio, spazio.co.za

Candelabra Tom Dixon, tomdixon.net

Bedroom art Rosie Mudge, smithstudio.co.za/content/rosie-mudge

 

OUTDOOR FURNITURE

Outdoor table James Mudge, jamesmudge.com

Outdoor lighting Hay, hay.dk/en



Tags:      
Publish at: , last modify at: 02/11/2018

If you enjoyed this, sign up to our mailing list

Privacy policy