Grand Designs Australia Magazine House of the Year Winner | Hawthorn House



Gallery

The brief

To design a home that would age gracefully, a private yet open house with multiple living areas to allow the family to grow and have their changing needs accommodated over time.

Design outcomes

The primary design response for this project was to first recalibrate the entire project site into a large and singular terrace — one grand outdoor theatre for living which peels upwards at each title boundary to form a lush garden backdrop that would appear at every viewpoint from the living areas of the home. Within this garden platform, the house is defined by a pair of heavily textured concrete shrouds, each with its own proportion and personality, linked together by a walkway and courtyard garden.

Editor’s favourite

Rather than following trends and creating a replicable style, Hawthorn House pushes the boundaries of residential architecture, accommodating daily life and creating refuge in a unique way.

DETAILS

Location: Hawthorn, Victoria
Architect: Edition Office
Construction: Flux
Photography: Ben Hosking

MORE FROM Grand Designs Magazine HOTY:
6 Shares
You May Also Like

From the Ground Up

Having purchased a beautiful two-and-a-half-acre block of land just outside of Melbourne it was time for Andrew Walsh…