GDA House of the Year Awards Finalist 4 | Upside Down Akubra House



Gallery

The brief

A contemporary, environmentally sustainable, off-grid home that takes advantage of the bushland views.

Design outcomes

The new build takes advantage of district views and natural landmarks such as Hanging Rock. Extensive micro-climate analysis and weather data formed the positioning and orientation of the dwelling, window openings and window proportions. The unique overhanging roof blocks out all the summer sun, yet allows the winter sun to warm the central thermal mass at the core of the building, comprised of concrete walls and floors. The carport features a translucent canopy of LG neon bi-facial photovoltaics — these cells generate the power for the home.

The large central gutter that connects the main roof and carport roof culminates in a “waterfall” so that the capture and re-use of roof water is exposed and celebrated.

Editor’s favourite

The home ended up becoming a conversation tool for sustainable living, while celebrating the beauty and opportunity of doing so in this amazing country.

Details

Location: Nundle, New South Wales
Architect: Alexander Symes Architect
Builder: Blue Eco Homes
Photography: Barton Taylor

MORE FROM Grand Designs Magazine HOTY:
2 Shares
You May Also Like