GDA House of the Year Awards Finalist 9 | Deco House



Gallery

The brief

The homeowners, who bought a 1930s Art Deco cottage, desired an increased footprint, flexible rooms, performance kitchen and off-street parking. The architects also set out to respond to context, history, environment and material.

Design outcomes

To honour the heritage of the house, the architects retained the front rooms and their period detailing, and positioned the two-storey extension to respect the original series of cottages. They also maintained the hidden side entry, reinforced the internal planning split between public and private zones, and doubled down on the relationship between formal and informal spaces. North- and east-facing windows take it in turns to introduce light indoors, and bullnose ceilings concentrate and scatter the light.

Editor’s favourite

The stepped bullnose roofs, which solved several design challenges: they navigated maximum building envelope permissions, anchored Deco House in the era of its namesake, and added a little Hollywood pizazz to leafy Kew.

Details

Location: Kew, Victoria
Architect: Mihaly Slocombe
Builder: Basis Builders
Photography: Tatjana Plitt

MORE FROM Grand Designs Magazine HOTY:
3 Shares
You May Also Like
OShea

An eye for design

Take a look at the professions each member of the OShea family has chosen, and you’ll agree that there’s no family better placed to create a range of new homes in their local community
Love where you live? Build what you love...

Love where you live? Build what you love…

If you have you outgrown your home, but you do not want to change location, it then becomes a question of renovate or rebuild? The extension of the HomeBuilder grant has provided a great incentive for those home owners now considering their options via the range of grants currently available.