When two become one: a Northcote Grand Design

When two become one: a Northcote Grand Design
Universal Magazines
By

They say that the Melbourne suburb is a hub for out-of-the-box architecture – but this Grand Design confirms it

The houses in the inner-city Melbourne suburb of Northcote are slicker than your average red brick abode, and the standard is high to say the least. Luke Stanley Architects teamed up with a family of five to convert a weatherboard home into a residence that blurs the lines between charming and cutting-edge.

From design and documentation to completion, the project spanned a 25-month period and is proof good things take time. An early-20th-century weatherboard home signature to the suburb was located on the site, and the decision was made to renovate it and tack on a two-storey timber extension.

The homeowners wanted to establish a strong bond with the surrounding environment, while creating a home that emphasised craftsmanship and featured plenty of natural light.

“They had a preference for materials including timber and brick to provide a contemporary yet sympathetic addition to the original house,” says Luke. A total transformation, the body of work largely revolved around the integration of the addition. “The two-storey extension was added to the rear of the property, with the original front section renovated to include two kids’ bedrooms, a home office and a bathroom,” says Luke. “At ground floor, the extension consists of a study, kitchen, pantry, wine store, dining and living room.” The first floor offers a reprieve from the rest of the home and features the master bedroom with ensuite and walk-in robe, kids’ bedrooms and a gallery space for the family’s art collection. Like most renovations, there were many factors to consider.

“The east-west orientation of the site meant access to northern light was a priority, but solar gain needed to be carefully managed during the summer months,” says Luke. “The client also wanted to take advantage of easterly views to the Dandenong Ranges from the first floor.”

Capitalising on views and ensuring accessible light were the drivers behind the integration of the addition, “which pitches up to the north and wraps down the east and west facades”, says Luke.

External window forms were used to establish a correlation between the existing home and the new addition. “The window form links the old and new sections of the home and offers a glimpse of the contemporary addition from street level,” explains Luke.

The home also incorporated a number of environmental considerations during the build. “Recycled clay bricks were selected for the ground-floor walls both inside and out to inject character and to reduce the amount of new materials,” says Luke. Opting for bricks was also an aesthetic choice as the clients wanted to reference period homes in the area. “FSC-certified silvertop ash cladding was chosen for the external first-floor wall and FSC-certified spotted gum was used internally for wall cladding and flooring. Solar panels, water collection and grey water systems were also fitted, new double-glazed windows chosen, and external, retractable blinds fitted to the western windows.”

The finished product is a home that puts craftsmanship and care front and centre. The Northcote Grand Design has upped the ante in the suburb, boasting superior attention to detail and supreme craftsmanship. What’s more tailor-made than that?

Written by

Photography by Hilary Bradford Photography

Originally in Volume 6 Issue 5



Tags:         
Publish at: , last modify at: 08/12/2017

If you enjoyed this, sign up to our mailing list

Privacy policy