Curvaceous simplicity

Curvaceous simplicity
Universal Magazines

Intriguing shapes, levels, curves and contours make for a magnificent, multi-faceted new build in Sydney’s northwest.

green and white dining room

Grecian style front entrance

concert area within living room

curvaceous pool and entertaining area

living area and sweeping dining hall

In a newly developed area in Sydney, a site proposal for a new build began when the possibilities for the site became too intriguing to ignore. Recognising the potential of the space, the site owner worked closely with Jeremy McCulla from Urban Harmony Design to set the build in motion.

New designs were drawn up to create an integrated design featuring a curved swimming pool and circular sunken lounge room. The design brief in its simplest form called for a build that maintained the architectural character of the area, while also adding aesthetic elements that distinguish it from other homes on the street. Externally, the façade of the home juxtaposes the simplicity of the smooth, rendered walls with the Alpine stone cladding and blackbutt timber screening. The northerly rear aspect of the site includes glazing elements that take advantage of the location of the pool and yard, as well as providing passive solar assistance.

Throughout the home, impressive curved-glass panels accentuate the use of symmetry that flows through the design, framing the pool and spa. Natural light and ventilation penetrate deep into the building through double-height spaces and operable windows, allowing for easy air flow and connectivity.

A music studio provides a transition between the basement and ground-floor areas. This space was challenging to work with as the clients wanted it to be incorporated into existing living areas, while simultaneously offering a degree of separation. To overcome this difficulty, Gremmo Homes added curved internal glazing and raised the floor height of the room. Stringybark parquetry timber flooring was also used as its retro styling works well with the Wurlitzer jukebox and classical musical instruments that were included later.

Environmentally, there are many elements that enhance the sustainability of this home, such as a 3KW photovoltaic system that was installed to assist in energy conservation, and the implementation of skylights above the alfresco and kitchen areas, which work to improve the amount of natural light. A comprehensive CBUS lighting system manages the use of power, while a 10,000-litre underground water tank is reticulated to all external taps, toilets and garden irrigation.

The cohesive management of the home, pool and landscaping design, as well as the construction process, ensures the residence is both functional and aesthetically pleasing while maintaining a high level of attention to quality and detail. This has resulted in the successful realisation of the original design brief.

 

Gremmo Homes PO Box 6420, Baulkham Hills, Business Centre, Baulkham Hills, NSW 2153

Phone 02 9629 9509

Email info@gremmohomes.com.au

Website www.gremmohomes.com.au

Photography Ian Mainsbridge

 

Originally titled “Bella Vista” from Home Designs magazine, Volume 16.1

Publish at: , last modify at: 05/03/2014

If you enjoyed this, sign up to our mailing list

Privacy policy