A Renovation Transformation in Toowoomba



Gallery

Designed to allow its occupants to age in place, this double-storey extension would make anyone’s Golden Years sparkle.

Ahouse built in the ‘60s and occupied by a couple in their 60s has been given the Smith & Sons treatment. The owners decided to renovate their family home while still working, so it would be set up and ready for their retirement. Built by Smith & Sons Toowoomba East, the resulting double-storey extension is sublime. “Our team demolished the existing poorly constructed separate garage on a lower level and built a new double-storey extension,” says Smith & Sons Toowoomba East managing director Darryl Van der Kley.

The extension consists of a garage with internal access on the lower level, a sun-soaked studio with internal access on the upper level and a new patio positioned next to the extension. The client selected all cladding materials (Custom Orb wall cladding, Scyon Axon cladding) and colours with the architect from Struxi Design prior to Smith & Sons commencing work. A combination of James Hardie and Colorbond products was used externally, while standard plasterboard was utilised internally. Corrugated iron was used to minimise the need for maintenance in tricky, inaccessible areas.

For the stairs, aluminium treads were applied to high-traffic lower stairs, while timber was used for the upper stairs. “I love the way the upper level appears to float over the driveway. The way it is separate yet still connected to the existing dwelling. It has a distinct look and maximises the view from the studio,” enthuses Darryl. “The client’s idea for the space was for a place to relax and listen to his records and for her to complete her paintings.”

Whether perched on the patio or working in the studio, the owners of this home can relax and enjoy their retirement in style.

For more information

Smith & Sons

MORE FROM Smith & Sons Renovation:
30 Shares
You May Also Like
SliderTemplatecow

Renovation Project: Cowshed House

Dubbed Cowshed House, this project is a particularly special one. Designed by Carterwilliamson Architects, Cowshed House is an award-winning home, taking out places in several Australian Institute of Architects Awards along with a number of other competitions.
Avoiding Renovation Regrets

Avoiding Renovation Regrets

Australia's love affair with renovating is expected to continue not only because Australians love to renovate, but also as households increasingly prefer to direct excessive property transaction costs towards improving their existing homes, rather than trading up.